Meritev dnevne in nočne vidnosti

Retroodboj svetlobe avtomobilskih žarometov pomaga vozniku videti na cesto

Retroodboj svetlobe avtomobilskih žarometov, ki se odbije s talnih označb, pomaga vozniku videti cesto in s tem omeji tveganje za prometno nesrečo. Retroodboj je posledica steklenih kroglic, potopljenih v talne označbe. Glede na kakovost in količino steklenih kroglic lahko retroodboj doseže vrednost > 500 mcd / lux / kvadratni meter.

Minimalna vrednost po standardu 1436:2007+A1:2008 za ceste nižjega reda je 100 mcd / lx / m2 in 150 mcd / lx / m2 za ceste višjega reda. Vrednosti retroodboja so v primerjavi s suhim cestiščem pri nočni vožnji po mokri cesti občutno nižje. Voda talne označbe deloma ali v celoti prekrije, tako da svetloba ne doseže steklenih kroglic, kar zmanjša retroodboj. Poleg tega voda na talnih označbah povzroči odboj svetlobe kot zrcalo, česar je posledica slab retroodboj svetlobe.
V našem podjetju izvajamo meritve retroodboja talnih označb z ročnim retroreflektometrom DELTA LTL-XL po standardu SIST EN 1436:2007+A1:2008 in SIST EN 1824:2009. Zelo pomembno je merjenje retroodboja talnih označb ter s tem preverjanje, ali so označbe izvedene po navodilih in standardih, da zagotavljajo varno vožnjo.

Retroodboj cestnih označb se meri v mcd / lx / m2. Vrednost, izmerjena z retroreflektometrom, predstavlja retroreflektno svetlobo, ki jo vidi voznik osebnega avtomobila ponoči ali podnevi.

S Qd (ali svetilnostnim koeficientom difuzne osvetlitve) se meri raven retroodboja podnevi. Svetlobni vir je sončna svetloba ali javna razsvetljava. Meri se svetilnost (dnevna vidnost) talnih označb. Opazovalni kot 2,29° ustreza razdalji gledanja za voznike motornih vozil na 30 m pod normalnimi pogoji. Osvetlitev je difuzna svetloba.Z RL (ali koeficientom retroreflektne svetilnosti) se meri raven retroodboja ponoči v suhih ali mokrih pogojih. Svetlobni vir je avtomobilski žaromet. Meri se svetilnost talnih oznak ponoči, opazovalni kot 2,29° ustreza razdalji gledanja za voznike motornih vozil na 30 m pod normalnimi pogoji, vpadni kot je 1,24°.
 reflektometer rl
Za meritev uporabljamo prenosni instrument DELTA LTX-XL. Več o instrumentu in možnosti obdelave podatkov si lahko preberete tukaj.

Za dodatne informacije nas lahko pokličete na 0599 33 015 in 041 693 198 ali nam pošljite sporočilo.